programator, specialist IT, pasionat de sustenabilitate

Mai exista o banca de bun simt in tara asta?

Zilele astea s-a creat o intreaga nebunie in jurul bancilor din Romania, pe internet si nu numai. Raiffeisen a dat-o in bara rau de tot in data de 5 octombrie cand orice trazactie efectuata printr-un POS de al lor era taxata de trei ori. Dar asta nu e tot, ING creste extrem de des taxele si comisioanele si BRD fura banii oamenilor

Cu alte cuvinte, toate bancile mari din Romania au probleme. Fie sunt nesimtiti cu taxele, comisioanele si dobanzile fie au sisteme de securitate facute de baieti care n-au luat BAC-ul.

Comisioanele si dobanzile

Dobanzile. Am un card si un cont de economii la ING, este banca mea preferata… sau era. Foarte des, in acest an, am primit mailuri de instiintare care imi spuneau ca dobanda de la contul de economii mai scade cu inca 0.5%. Ajungand de la un maxim de 7% la un maxim de 5%, daca nu te atingi de bani. Dobanda care, si asa, e impozitata de stat cu 16%.

Comisioanele. Avand sub 26 de ani am Cont Student, scutit de orice taxa. Nu conteaza, din 1 ianuarie 2013 daca vreau sa pun bani pe card voi fi impozitat cu 0.5% sau minim 10 RON. Depunerea de numerar era unul dintre motivele pentru care imi placea ING: era simplu si rapid si nu trebuia sa interactionez cu tipe scarbite de la ghiseu. Eh, gandeste-te ca acum daca vreau, sa zicem, sa pun 20 de RON pe card, 10 RON e comisionul. Super, nu!?

Problema comisioanelor si a dobanzilor e aceeasi la toate bancile mari, toate vor mai mult. Parca si BRD si-a marit comisioanele recent, pentru ca pot. Bancpost ofera dobanzi dupa culoarea ochilor.

Securitatea datelor

Eu sunt IT-ist, mie imi place sa am backup si datele personale sa fie pastrate in siguranta. Nu este cazul internet banking-ului romanesc, sunt o gramada de brese de securitate declarate, masuri se iau doar la o parte din ele.

Pana si problema din zilele acestea, cu Raiffeisen, da dovada ca bancile nu au nici o treaba cu securitatea datelor. Fiecare tranzactie are un numar unic de identificare, cum se face atunci ca sistemele informatice ale bancilor care au interactionat cu Raiffeisen au acceptat trei tranzactii cu acelasi cod UNIC?

Asadar, unde ne mai tinem banii? La saltea?

« »