Inca de cand am auzit ca urmeaza sa se implementeze un sistem de imprumutare de biciclete in Timisoara, cum sunt prin alte tari, am fost extrem de incantat. Sistemul a venit, a fost implementat si a fost dat in folosinta la 1 iunie, pentru o luna de proba. Atunci au inceput problemele. 

velotm

Iar eu voi incerca sa le enumar pe toate aici, cat mai detaliat posibil, poate se rezolva ceva… candva. O parte din probleme sunt descoperite chiar de mine, altele de alti utilizatori. Sa incepem.

La inceput erau cozi imense la ghiseul pentru carduri. Desi s-a spus ca se vor putea face carduri la 9 (noua) dintre ghiseele RATT, in realitate in prima luna s-au putut face carduri doar la sediul RATT, de pe Take Ionescu. Ba mai mult, nici vorba de acele carduri „speciale” si gratuite doar pentru VeloTM. Nu, se folosesc carduri normale RATT pe care se incarca minim 4 calatorii, deci trebuie sa platesti 10 lei.

Problema: restul ghiseelor nu aveau hardware-ul necesar.

Cel putin la inceput, bicicletele scoase erau putine. La inceput, chiar daca statiile erau functionale, gaseai foarte greu biciclete, cu toate ca se spunea ca au fost scoase vreo 80 pentru partea de program pilot.

Problema: personalul RATT alocat acestui proiect este mic iar cateva biciclete sunt in permanenta stricate pentru ca nu apuca nimeni sa le repare. Ideea de 300 de biciclete in permanenta in statii cam pica. O idee buna ar fi ca pe langa oamenii care fac relocarea (si care am inteles ca sunt putini) sa fie si cativa mecanici care sa umble prin statiile de biciclete si sa le repare/regleze. Multi s-au plans ca au gasit biciclete cu lantul cazut, o problema care se poate rezolva usor.

Ecranul din statii e foarte slab. Iar acum incepem cu problemele adevarat apasatoare. Ecranul pe care-l folosesti pentru a interactiona cu sistemul e foarte slab. Sensibilitatea ecranului tactil e redusa iar in lumina soarelui nu poti sa vezi nimic pe display.

Problema: hardware de proasta calitate, cel mai probabil. Poate ca s-ar mai putea rezolva din sensibilitate si luminozitate din software, dar greu de crezut.

Totul se misca extrem de greu. Daca e cald afara ai sanse minime sa iei o bicicleta, pe de o parte din cauza problemei de mai sus, pe de alta parte din cauza calculatoarelor inchise in acele standuri de aluminiu.

Problema 1: pot sa deduc ca daca afara, la soare, sunt 40 de grade in acele standuri se ajunge lejer la 70 de grade. Clar calculatoarele merg pe la 90-100 de grade cand nu mai pot face mai nimic. In ritmul asta, daca nu se instaleaza niste aparate de aer conditionat pe ele vor schimba procesoare la greu.

Problema 2: din ce am inteles, sistemul de bazeaza pe o conexiune de date 3G de la Digi. Eu folosesc Digi si 3G-ul in Timisoara nu mi se mai pare ca merge greu, insa o varianta pe cablu ar fi fost mult mai sigura.

Problema 3: aplicatia e prost optimizata. Chiar daca afara nu e cald ea tot merge extrem de greu. Din perspectiva unui programator va pot spune ca acea aplicatie este una foarte simpla si ar trebui sa mearga foarte repede cu resurse minime. Ori e prost optimizata ori hardware-ul e foarte vechi si slab.

RATT nu stie nimic. Exista un numar de telverde pentru VeloTM si un forum pe RATT unde se poate discuta despre problemele aparute. Doar ca nimeni nu stie nimic, totul e din auzite si din banuite.

Problema: instruirea personalului si comunicarea intre personal, firma care a implementat sistemul si primarie este ZERO.


 

Eu am incercat sa folosesc bicicletele de cateva ori si am reusit exact o data. Fie sistemul nu-mi lua cardul, fie bicicletele aveau led-ul rosu fie statia era offline desi erau biciclete. Ca de exemplu, am luat o bicicleta de la Divizia 9 Cavalerie si am lasat-o la Marasti. La intoarcere am incercat sa iau de la statia din Piata Libertatii si la scanarea cardului se auzea doar un biiip, fara sa-mi citeasca datele de pe card. In Piata 700 la fel. S-a intamplat ca in Libertatii sa vina si cei care se ocupa de relocarea bicicletelor dar mi-au spus ca nu ma pot ajuta cu nimic: „e de la sistemul lor”.

Concluzia? Sistemul, unul de care sunt foarte incantat si mandru, este implementat in bataie de joc si nimanui nu pare sa-i pese. Dupa o luna de la lansare inca nu am auzit un feedback de la primarie sau de la cei care „lucreaza” la el, iar acesta merge in continuare ca la inceput, adica foarte prost.

O parte din cele de mai sus se pot verifica si pe forumul RATT, unde lumea se plange de o luna de probleme.